Africacup - Reisverslag uit Lundazi, Zambia van Laura en Geert - WaarBenJij.nu Africacup - Reisverslag uit Lundazi, Zambia van Laura en Geert - WaarBenJij.nu

Africacup

Door: Geert

Blijf op de hoogte en volg Laura en Geert

23 Januari 2013 | Zambia, Lundazi

Afgelopen weekend is de Africacup weer begonnen! Dit keer direct volgend op het voorgaande jaar, en dat is wel sneu voor Zambia. Nu kunnen ze minder lang van de gewonnen cup genieten. Er is een groot vertrouwen in de ploeg: ze zullen de andere teams wel even 'hammeren'. Misschien wel iets te veel vertrouwen, dus ik ben bang voor een Nederlands Elftal scenario. Zambia is nu de te kloppen ploeg.
Afgelopen maandag werd met matig voetbal 1-1 gespeeld, de tweede helft zelfs tegen tien Ethiopiërs. Aanstaande vrijdag staat de wedstrijd tegen de Nigeriaanse Super Eagles op het programma; ik vrees voor een pak op de broek. Hecht trouwens niet te veel waarde aan mijn voorspelling: vorig jaar dacht ik dat de chipolopolo (de koperen kogels) er ook meteen uit zouden vliegen door naïef spel, maar hebben ze het toernooi gewonnen, ook na een moeilijke openingswedstrijd trouwens.
Aan ons zal het niet liggen: we kijken met ons Zambia-shirt aan in The Club met honderd mensen bijeengepakt naar een oude minitelevisie. Om het kijken nog wat lastiger te maken is de televisie geplaatst in een soort kooi met slot, tegen diefstal. Beetje jammer dat er een tralie voor het beeld zit. De sfeer vergoedt veel. In tegenstelling tot Eurosport in Nederland wordt hier het vuvuzela-geluid trouwens gewoon uitgezonden.

Oud en Nieuw
Kerst en oud en nieuw zijn hier redelijk rustig gevierd. Wel waren er behoorlijk wat zatte mannen die te diep in het shake-shake pak hadden gekeken, maar dat is op elke nationale feestdag het geval. Sommige dingen zijn universeel. Minder bekend was het afsteken van rotjes met kerst, en het ontbreken van vuurwerk met oud en nieuw.

Piloot en vliegtuig
Hierbij de link naar het stuk uit de 'Piloot en Vliegtuig', over de cursus die ik juli 2012 in Zuid-Afrika heb gedaan: http://www.bushair.co.za/Piloot%20en%20Vliegtuig-bpc.htm

Nederlands Albert Schweitzer Fonds
Met steun van het Nederlands Albert Schweitzer Fonds wordt hard gewerkt aan het uitbreiden van onder meer de tandheelkundige en fysiotherapeutische zorg. Zie voor meer informatie hierover:

Het weer
Het is nu regentijd: lekker warm maar wat bewolkt en vochtig. Minder fijn dan de wat drogere, koelere periode (mei-augustus), maar na een blik op de Nederlandse voorspellingen zul je ons niet horen klagen! Eens in de paar dagen barst in de namiddag een gigantisch onweer los. Dat duurt een paar uur en de regen valt met bakken uit de lucht. Soms kunnen we elkaar niet verstaan door de slagregens op het golfplaten dak. Vooral met de auto is het lastig; de zandwegen worden na de regen plakkerig. Tijdens onze recente trip naar Malawi hebben we meerdere malen de fourwheeldrive aan moeten zetten om in diepe plassen en modder niet vast te blijven zitten. Weer eens wat anders dan de ruiten krabben!

Flora en fauna
Nu de regentijd in volle hevigheid is losgebarsten, groeit alles als kool. Onze tuin is inmiddels door de zoon van Monde omgetoverd tot de grootste zonnebloemakker van Lumezi. We gaan puur voor de looks van de zonnebloem dit jaar. Bovendien kunnen we er cooking oil van maken, kunnen we weer veel frituren! Doordat onze wildbegroeide tuin is 'geslasht' voor de zonnebloemen, hebben we meteen minder kans op slangen. We kwamen laatst een cobra-achtig beest tegen op de weg naar het ziekenhuis. Het was maar een kleintje, maar hij richtte zich stoer op en zette zijn kraag uit. Net als op Discovery Channel. Spugen deed hij gelukkig niet. Een paar jaar geleden was een slang nog reden voor lichte paniek (met Jules) of op zijn minst een klein sprongetje (met Erik). Nu zeggen we: hé een slang, lopen er met een boogje omheen en gaan over tot de orde van de dag. Alles went, zelfs een serpent. Toch is een open veld rondom het huis geen overbodige luxe. Als er na de regentijd weer brandjes worden gesticht, dan gaan we ze dit keer zelf aansteken in plaats van blussen.

Bison
Het personeel van Bison Bowling in Utrecht heeft besloten de fooienpot van de afgelopen kerstdagen aan het ziekenhuis in Lumezi te besteden. Anke en personeel: hartelijk dank!

Verkeer
Het verkeer hier is heel eng. Afgelopen zondag werden weer slachtoffers van een ongeluk naar het ziekenhuis gebracht. Een personenauto met negen(!) mensen was vlakbij Lumezi over de kop geslagen. Twee mensen overleden, drie zwaargewond. Erg akelig. Tegelijkertijd was het ook wel weer goed te merken dat bij een groot ongeluk al het ziekenhuispersoneel ineens aanwezig is, zelfs de mensen die normaal niet thuis geven. Het romantische beeld van reizen in een goedkoop en volgepropt taxibusje met een kip op schoot en je rugtas op het dak is aan ons niet meer besteed. We betalen liever wat meer dan mee te doen aan de Afrikaanse roulette. Wel hebben we inmiddels twee Chinese fietsen aangeschaft. De mensen vinden het een mooi gezicht: kunnen jullie fietsen?!

Nederland
Begin maart zullen we enkele dagen in Nederland zijn, onder meer om een presentatie te geven op de Theresiaschool van Cees Vogels te Berlicum. De opbrengst van de jaarlijkse actiedag van de school wordt besteed om malaria onder kinderen in Lumezi terug te dringen. Dit via de aanschaf van muskietennetten, malariatesten, medicijnen en een zuurstofconcentrator voor de hele zieke kindjes. We willen ook de kinderafdeling wat opvrolijken met muurschilderingen van dieren uit de Lion King. We hebben er zin in!

• 23 Januari 2013 - 14:09

Schipholspotter:

Wauw! Al mijn e-mailvragen binnen 1 dag met een heuse colum beantwoord... wie zei er dat de binnenlanden van Afrika onbereikbaar waren?

Enne, vrijdag ga ik er ook voor zitten. Weliswaar zonder vuvuzelageluiden en Zambia-shirt, maar ook zonder tralie in beeld! Hoop is er altijd. En trouwens, zo "super" waren die Eagles van Nigeria nou ook weer niet in hun eerste wedstrijd.

• 23 Januari 2013 - 14:13

Rita En Koos:

Hoi Laura en Geert,
    Weer leuk om jullie verlsag te lezen, deze keer een varia met "voor elk wat wils". Het geeft opnieuw een goed beeld van jullie leven in Zambia. het blijft een mix van lief en leed. Zo'n verhaal over een auto-ongeluk is nou niet bepaald leuk om mee te maken, maar het leidt dan wel tot - zoals we dat in de seventies noemden: solidariteit (door jullie aanwezigheid zelfs internationale solidariteit) Kom daar nog maar eens om in het hedendaagse Nederland.
    Het lijkt me dat jullie je wel zullen verheugen op je korte verlof in Nederland (en dan met name op de gastles bij meneer Vogels).

Voor nu alle goeds!

• 23 Januari 2013 - 17:03

Tante Mia:

Hallo Laura en Geert, wat geweldig dat jullie even naar huis komen, ik verheug me op.heel veel groetjes

• 23 Januari 2013 - 22:54

Hein:

Weer een mooi verhaal, We hopen dat jullie landje het beter doet dan PSV met de herstart van de competitie.
    Het artikel in het vliegtijdschrift was mooi: Ik heb soms al buikpijn als ik met Ryanair een tochtje maak, laat staan als ik met jouw vriend CC de lucht in zou moeten.

Succes met alles!

• 23 Januari 2013 - 23:48

Rosita :

Door de afrika cup weet ik nu dat het jaar helemaal rond is; jullie zijn er nu al een jaar?!
    En weer en nog steeds mooie berichten. En het gaat zo te zien aardig met het ziekenhuis door jullie aanwezigheid, door al die giften die jullie weten op te borrelen in Ned. Veel goeds, Rosita

• 24 Januari 2013 - 12:09

Jules:

Hahaha, lichte paniek! We hebben een hele avond niet geslapen en niet naar de wc geweest. (lees open riolering).

• 24 Januari 2013 - 13:45

Dolly Schippers:

Dag Laura en Geert,
    We hopen dat we jullie weer in een ontdooid Nederland mogen ontmoeten en jullie weer net zo enthousiast vertrekken als het jaar daarvoor.
    Daarna zal het terugkomen zijn voor lange tijd en missen jullie deze avonduren misschien.
    Tot ziens Dolly en Rik.

• 24 Januari 2013 - 17:25

Anke:

Hallo Beide,

Wel de carnaval gemist, maar leuk, dat jullie even langskomen! Bij dezen al uitgenodigd om een avondje te bowl;en! en Geert: Is het een vol programma of heb je ondertussen tijd voor een gang-avondje? Dan plan ik het alvast in met de rest!

• 24 Januari 2013 - 17:26

Anke:

en qua voetbal kan je inderdaad beter in Zambia blijven :((((

• 26 Januari 2013 - 10:42

Marije Gordinou:

Alles went, zelfs een serpent... I LIKE :)

• 26 Januari 2013 - 15:54

Lieke:

Aii... gisteren weer een gelijkspel voor Zambia. Het gaat lastig worden...

Ik snapte eerst al niet waarom je aparte kopjes voor 'flora en fauna' en 'bison' had, maar is nu helemaal duidelijk ;-) Mooi dat zoveel mensen voor jullie in actie komen!

Bij Wie is de Mol zijn ze nu in Zuid-Afrika in het Krugerpark. Krijg al helemaal zin om bij jullie beesten te komen spotten, hoewel het nu nog een beetje moeilijk voor te stellen is. We zitten weer midden in een sneeuwbui..

• 28 Januari 2013 - 18:09

Francine:

Héman! Gertje!!
    Jullie hotel in Utrecht is gereserveerd, dus kom maar op!
    Verwacht als tegenprestatie natuurlijk wel een echte Zambia-maaltijd!)

• 30 Januari 2013 - 08:29

Roos:

Hee dr. Laula en mister G! hoe gaat het in Lumezi? Druk of valt het mee? Ik in Blantyre nu, is fijn om iedereen hier weer te zien! Voelt toch een beetje als thuiskomen.
    Ik wilde eigenlijk mailen, maar kan om een of andere vreemde reden mn mail niet in.. zal wel Afrika zijn..
    Zouden jullie me nog de foto's van het voetbal kijken vrijdag willen mailen?:)..
    Zikomo kwambiri!! Groetjes!!

• 03 Februari 2013 - 17:11

Floris:

Geert en Laura,

Mooie belevenissen, wederom!

Wilde even kwijt dat ik het artikel in Piloot en Vliegtuig met veel plezier (ongehinderd door enige vlieg-vakkennis) heb gelezen, stoer man!

Groet! Floris

• 06 Februari 2013 - 11:41

Eva:

Beste Geert en Laura,

Via Christien en Rene (de neef van Laura's vader) hoorde ik over jullie verblijf in Zambia. Zelf vertrek ik zondag 17 februari naar Zambia, Chipata. Daar ga ik samen met een medestudent afstuderen. We gaan onderzoek doen naar de motivatie van vrijwilligers.

Inmiddels heb ik mij aangemeld voor jullie blog en houd ik jullie verhalen bij. Erg interessant! Ik weet niet hoe ver het reizen is naar Lundazi, maar het lijkt ons interessant om jullie te ontmoeten en jullie verhalen in het echt te horen.

Misschien tot over enkele weken in Zambia!

Eva en Elske

• 26 April 2013 - 07:35

Innocentius:

Hoi Geert en Laura,

Geert ik las je stukje over jawel..voetbal. Nou ben ik niet zo van het voetballen, maar ik had het laatst nog met een stel vrienden over jouw uithoudingsvermogen en conditie. De afscheidswedstrijd zit nog goed in mijn hoofd. Leuk stukje van Laura over Dik of Dun en de perceptie van wat in de ogen van volkeren als 'normaal' wordt gezien.

Inpspirerende en spannende verhalen allemaal. Veel bewondering voor wat jullie doen!

In Almere maken we allemaal een soort kanteling mee. Dat is natuurlijk nooit zo direct meetbaar als daar, maar we merken er steeds meer van. Ons intervisiegroepje zoekt elkaar als individuen wel op, maar de agenda's trekken blijkt een lastige. Dat moet grappig klinken, aangezien we allemaal in 1 pand zitten. Het is een soort van realitycheck als je alles hier spiegelt met de verhalen die jullie posten.
    Mikkel had ik een tijd terug mailcontact mee, omdat hij vanuit Denemarken even wat op de mail had gezet.

Well, je rende voetballend door m'n gedachten dus ik had je even via google opgezocht. Leef, ga en scoor!

grt Innocentius